top of page
Vyhledat

Biopotraviny za ceny bez přirážky

V dubnu 2019 proběhlo na půdě jedné lesní školky v pražské Troji v příjemné atmosféře setkání se zástupci spolku živá obŽIVA.


Byli jsme přitom, protože nás zaujala myšlenka „komunitního supermarketu“ s přijatelnými cenami, který je postavený na spolupráci mezi pěstiteli nebo výrobci zdravých potravin a zákazníky. Nemohli jsme si také nechat ujít návštěvu výdejního místa v centru Prahy, abychom na vlastní oči viděli, jak „to“ funguje. Zajímavých nápadů a inspirací byla celá řada a o některé z nich se s Vámi chceme podělit. Asi už sami víte, že prodejci si nechají za bio potraviny řádně zaplatit. Cena, za kterou výrobek poskytuje pěstitel nebo výrobce, a cena, za kterou ji koupíte v obchodě, se značně liší. Prodejci zvýší cenu výrobku svou marží minimálně o 30 procent, často však až o 100 procent. I v tomto ohledu přichází spolek živá obŽIVA s mnohem dostupnějším řešením. Ačkoliv ve spolku koupíte všechny produkty v bio kvalitě, je cena, kterou zaplatíte navíc oproti ceně výrobce, jen zcela minimální a odvíjí se od výše celkové ceny, za kterou zde v daném měsíci odeberete zboží. O tom si ale povíme později (nejedná se totiž o klasický obchod, ale spolek, a proto jsou zde trochu jiná pravidla). Rozdíly v ceně bio výrobků jsou oproti cenám v běžnému obchodě velké a některé výrobky jsou tu dokonce levnější než klasické nebio potraviny.


Důležité také je, že spolek dává přednost regionálním bioproduktům od menších zemědělců s větším podílem ruční práce. Tento morálně zodpovědný přístup s sebou nese menší ekologickou stopu, záruku zdravější obhospodařované půdy a přírody. Přístup napomáhá i bio zemědělcům, kteří dostávají férovou cenu za svůj produkt a nejsou tlačeni prodávat pod cenou jako v případě mnohých velkých potravinových řetězců. Dostat se tímto způsobem k výrobkům s sebou nese i určité povinnosti. Především pokud zde chcete za peníze odebírat výrobky, je nutné stát se členem spolku. Principem spolku je, že se členové podílejí na chodu obchodu společně. Každý z nich má tak právo ovlivňovat sortiment toho, co nakoupí. Pro vstup do spolku je nutné: 1. zaplatit jednorázové vstupné asi 4800 Kč. To slouží na prvotní nákup surovin, vybavení odběrných míst, jejich rozšiřování, údržbu a obnovu. 2. člen platí měsíční příspěvek 350 Kč za jednotlivce nebo 450 Kč za rodinu. Členem spolku se může stát i právní subjekt jako např. mateřská školka. Tyto finance jdou na provozní náklady jako nájem prostor, energie, zaměstnance atd. Člen se může podílet i dalšími pomocnými aktivitami, pomáhat fyzicky nebo jinak podporovat chod spolku. Díky splnění těchto bodů je možné trvale zajistit členům nákladové ceny výrobků. V odběrném místě naleznete široký sortiment výrobků od pečiva, mléčných výrobků a zeleniny až po drogerii a podobně. Pokud jste členem, zkrátka si za peníze odeberete zboží dle svých potřeb a získané finance jdou opět na nákup dalšího sortimentu. Tento model spolku už delší čas funguje i ve světě, například v Německu pod názvem „Verbrauchergemeinschaft“. Spolek má v současné době něco přes 100 členů. První odběrné místo naleznete v Praze na Florenci. Další pobočka je v brzké době plánována na Praze 8 ve Dvoře Kobylisy hned naproti výstupu z metra. Více informací naleznete na


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page